Geen gedwongen tewerkstelling Leidse werklozen

Leiden gaat mensen met een uitkering niet zomaar dwingen om een tegenprestatie te leveren. Het kabinet werkt aan een wet die dat mogelijk maakt, maar een meerderheid van de Leidse gemeenteraad voelt daar niet voor. Een voorstel van de PvdA waarin het college wordt opgeroepen om geen gebruik te maken van die mogelijkheid werd breed gesteund. CDA-wethouder De Haan (werk en inkomen) zegt begrip te hebben voor de weerzin die veel partijen voelen, maar wijst erop dat de wet er nog niet is. Daarom is ook nog niet bekend wat er exact in komt te staan. “Maar ik heb geen peterselie in mijn oren. Ik heb u goed gehoord. Zodra de wet er is gaan we hem goed bespreken. We gaan zeker niet op commando rijksopdrachten uitvoeren.”

Ook een tweede rijkswet die in voorbereiding is zal Leiden niet klakkeloos uitvoeren. Daarbij krijgt de gemeente de bevoegdheid om bij mensen met een uitkering achter de voordeur te kijken, zelfs als daar geen aanwijsbare reden voor is. De raad heeft in meerderheid besloten dat dat alleen mag als er een redelijk vermoeden is van bijstandsfraude.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×