SP-wethouder Roos van Gelderen ondervond vorige maand zelf hoe het is om als visueel gehandicapte het Leidse centrum te doorkruisen. (Foto: Eva de Bakker).

Gemeente gaat werk maken van obstakels

Te steile bruggen, reclameborden en fietsen op blindegeleidestroken. Zomaar een paar flinke obstakels voor de circa 15% van de bevolking die met een beperking moet leven. Het zijn slepende kwesties waar het Platform Gehandicapten Leiden en verschillende raadsleden al jarenlang aandacht voor vragen. Vorige maand werd er in Leiden op initiatief van D66-raadslid Lise-Lotte Kerkhof een zogenaamde ‘obstakeltocht’ gehouden. Raadsleden, ambtenaren van de gemeente en wethouder Roos van Gelderen legden met rollator, in een rolstoel of met een blinddoek een route af van het station naar het centrum om zo aan den lijve te ondervinden hoe het met de toegankelijkheid is gesteld. En dat is niet best, zo bleek. De voltallige gemeenteraad heeft de het college daarom opgeroepen om de problemen nu voortvarend aan te pakken. Daarvoor moet voortaan zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van de deskundigheid van het Platform Gehandicapten Leiden.

Naast voor de hand liggende maatregelen als het optreden tegen mensen en bedrijven die blindengeleidestroken blokkeren, vraagt de gemeenteraad extra aandacht voor de Leidse bruggen. Leiden is al jaren bezig om te stad aantrekkelijker te maken voor watertoeristen. Daarom worden bruggen die aan vervanging of onderhoud toe zijn, zoveel mogelijk verhoogd tot een doorvaarthoogte van 1,75 meter. Dat levert in praktijk soms problemen op voor mensen in een rolstoel of met een rollator. Bijvoorbeeld bij de recent vervangen Kippenbrug tussen de Apothekersdijk en de Boommarkt, die nu zo steil is dat aanpassingen nodig zijn voor rolstoel- en rollatorgebruikers.

D66-raadslid Jeffrey van Haaster nam het initiatief voor de oproep aan het college die afgelopen donderdag door de hele raad werd overgenomen. Van Haaster: “Want de stad moet natuurlijk wel voor iedereen bereikbaar en toegankelijk zijn.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×