De anatomische les in de Nederlandse schilderkunst

Aanstaande woensdagmiddag staat Salon Boerhaave in het teken van De anatomische les in de Nederlandse schilderkunst. De Amsterdamse kunsthistoricus Norbert Middelkoop zal spreken over dit bij uitstek Nederlandse genre in de schilderkunst. De meesterchirurgijns van de Gouden Eeuw lieten zich trots afbeelden tijdens het onderricht in de anatomie van het menselijk lichaam. Zo’n anatomiestuk kent een centraal motief, een anatomische les handeling, en een hoofdrolspeler, de praelector ofwel de voorlezer. In tegenstelling tot de ambachtelijk geschoolde chirurgijns was dit een academisch gevormde doctor medicinae. De bekendste anatomische les is Rembrandts De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. De aanleiding tot de opdracht voor dit schilderij was de ontleedkundige demonstratie die Tulp in januari 1632 verzorgde. Het doek, nu in het Haagse Mauritshuis, is een van de acht anatomische lessen van het Amsterdamse chirurgijnsgilde.

In zijn lezing `De anatomische les in de Nederlandse schilderkunst’ zal Norbert Middelkoop uitgebreid in gaan op de bijzondere kenmerken van deze unieke schilderijen. Norbert Middelkoop studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is sinds 1997 conservator schilderijen, tekeningen en prenten van het Amsterdam Museum. Hij heeft onderzoek verricht naar de anatomische lessen in de Nederlandse beeldende kunst en heeft meegewerkt aan een aantal tentoonstellingen over dit onderwerp.

Salon Boerhaave begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk. meer info: www.museumboerhaave.nl

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×