Reclamerel bij intocht sinterklaas

Rond de intocht van Sinterklaas is gisteren een flinke rel ontstaan over het maken van reclame door Leidse ondernemers. Monique Lasschuyt, die de intocht al 20 jaar organiseert, is woedend op een groep horecaondernemers die ondanks haar nadrukkelijke verbod kleurplaten uitdeelden met reclame op de achterzijde. Eerder was er een mooie samenwerking in de maak, waarbij de horeca zelfs een praalwagen zou laten meerijden in de stoet. Dat werd om organisatorische redenen afgeblazen.

Toen Lasschuyt afgelopen week zag dat de kleurplaten die wel uitgedeeld zouden worden aan de achterzijde waren bedrukt met reclame van de bedrijven die eerder met de praalwagen zouden meerijden, verbood ze het uitdelen ervan. “De intocht moet reclamevrij blijven, dat was ook afgesproken,” aldus een woedende Lasschuyt die eerder ook de vorige Sinterklaas en zijn hoofdpiet ontsloeg wegens het maken van reclame. Dat gebeurde bij de intocht van 2010 waarbij de Sint wees op een actie die hij later die week zou houden bij de Digros. Daar zamelde de Sint levensmiddelen in voor de Voedselbank Leiden…

Centrummanager Erwin Roodhart vindt de commotie vervelend. Hij heeft zelf geen enkele moeite met wat reclame voor de ondernemers die met z’n allen toch de intocht van Sinterklaas sinds jaar en dag financieren. De laatste jaren via een verplichte toeslag op de OZB voor bedrijven in Leiden. Dat geld wordt via het Ondernemersfonds gebruikt voor zaken waar het Leidse bedrijfsleven van profiteert, zoals de intocht, maar bijvoorbeeld ook de kerstverlichting in het centrum en zaken als beveiliging op bedrijventerreinen.

Vandaag werd in De Waag het Huis van Sinterklaas geopend. Bij deze door het Centrummanagement georganiseerde activiteit, wordt op een groot scherm, tussen de foto’s van de intocht, gewoon reclame getoond van winkels in de omgeving. “Dat is hier geen probleem,” aldus Roodhart.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×