Gemeente machteloos bij arbeidsconflict Libertas

De gemeente kan niets doen voor het perosneel dat als huishoudelijke hulp bij Libertas werkt. De thuiszorgmedewerkers kregen onlangs te horen dat ze kunnen kiezen: met minder salaris overstappen naar onderaannemer Florein uit Voorburg of anders ontslag. Vanaf 2012 geldt er een minimumprijs waarvoor de huishoudelijke hulp mag worden aanbesteed. Libertas komt, door de wat hogere salarissen, boven dat bedrag en vreest daarom veel zorgklanten te verliezen aan goedkopere aanbieders.

Die vrees lijkt terecht. Wethouder Roos van Gelderen antwoordde donderdagavond op vragen van SP-raadslid Eva de Bakker dat andere aanbieders in de regio niet méér betalen dan Florein. Het personeel elders onderbrengen voor een hoger salaris zit er dan ook niet in. Van Gelderen vindt het wel kwalijk dat Libertas het personeel pas in augustus informeerde over de nieuwe situatie. “Dat is voor de werknemers gewoon slikken of stikken, andere woorden zijn er niet voor.” Het personeel moet uiterlijk morgen laten weten of ze instemmen met de ‘loondumping’ zoals De Bakker het noemt.

Volgens Van Gelderen heeft Libertas de organisatie te laat aangepast aan de nieuwe werkelijkheid, waarin dit type werk in het hele land lager wordt gewaardeerd (qua salariëring). Ze hoopt dan ook dat er landelijk alsnog maatregelen komen, omdat de gemeente alleen op kwaliteit kan sturen.

Donderdagavond hield Libertas een informatiebijeenkomst voor de getroffen personeelsleden. Die hadden de vakbond, raadsleden en de pers uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Dat was tegen het zere been van Libertas. Op last van de directie werd iedereen die niet bij Libertas in dienst is de deur gewezen. Ook familieleden die meekwamen voor wat support.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×