500 kg illegaal vuurwerk in beslaggenomen

Gisteren heeft de politie zo’n 500 kilo vuurwerk in beslaggenomen. Een 44-jarige man uit Zoeterwoude had het vuurwerk opgeslagen in zijn woning. Mensen lijken nog niet te beseffen hoe gevaarlijk het is voor henzelf en de omgeving om vuurwerk op te slaan in huis. Politiecommissaris Marlé van Tol: “Het internet is door de consument ontdekt als plaats om vuurwerk te bestellen dat ‘lekker knalt’. In landen als Polen, Portugal en Tsjechië kun je goedkoop een pakket illegaal vuurwerk bestellen en dat wordt vervolgens in een onopvallende doos bij je thuisbezorgd. Gewoon per post. Veel makkelijker dan dat je naar België moet rijden om daar iets te halen. Daardoor zijn er nu veel meer mensen die vuurwerk in huis hebben en dan ook nog eens levensgevaarlijk vuurwerk. Het zijn vooral veel jongeren die niet beseffen wat voor bommen er onder hun bed liggen. Nog afgezien van het feit dat het ook verboden is om dit vuurwerk te bezitten, want als je het in het buitenland bestelt, gaat het in alle gevallen om illegaal vuurwerk.”

Doordat het vuurwerk online besteld wordt, is het voor de politie ook moeilijker geworden om kopers te achterhalen en de veiligheid van de buurt te bewaken. Van Tol: “Wij doen daarom een beroep op ouders en scholen om jongeren op hun gedrag aan te spreken. Vaak weten ouders helemaal niet wat er allemaal hun woning binnenkomt. Kijk eens verder, zit er in die doos die voor je kind bezorgd wordt eigenlijk wel kleding of apparatuur? Je wilt je in je eigen huis toch veilig kunnen voelen?”

Wie vermoedens heeft van illegaal vuurwerk kan dit melden bij de politie via 0900-8844 of bij MMA 0800-7000.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×