Politie vraagt hulp burgers bij terugdringen woninginbraken

In 2011 is er in het verzorgingsgebied van het politiekorps Hollands Midden 3070 keer ingebroken in woningen en hebben inbrekers 782 geprobeerd een woning binnen te komen. Dat is een stijging t.o.v. 2010, toen er 2437 woninginbraken en 1021 pogingen plaatsvonden. De aanpak van woninginbraken heeft dan ook een hoge prioriteit bij Politie Hollands Midden. Tijdens de donkere dagen surveilleert de politie extra op straat, zowel opvallend als onopvallend. Maar de hulp van burgers is hard nodig. Zij kunnen de ogen en oren van de politie zijn. Wanneer buurtbewoners iets verdachts zien of horen, hoopt de politie dat zij direct 1-1-2 bellen.

Bij zo’n heterdaadsituatie is de kans het grootst dat de politie inbrekers kan pakken. Het is belangrijk dat de melder zoveel mogelijk gegevens noteert, zoals signalement, kleding, kenteken en bijvoorbeeld andere gegevens van het voertuig.

De politie probeert inwoners ook op verschillende manieren te informeren over het voorkomen van woningbraak. Dat gebeurt onder meer via buurtbrieven en de media. En ook via Twitter worden inwoners geïnformeerd. Een ander voorbeeld van een middel dat de politie inzet is een ‘Wit Voetje’. De politie kijkt dan of er huizen inbraakgevoelig zijn. Staat er bijvoorbeeld een raam of een deur open? Als dit zo is, dan laat de politie een Wit Voetje achter, waar op staat: ‘Dit had de voetafdruk van een insluiper kunnen zijn.’

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×