Boren in de diepvrieskou van Antarctica

Overmorgen organiseert GEA Kring Rijnland de laatste Leidse Winterlezing van dit seizoen bij Naturalis. Dr. Peter Bijl doet onderzoek op de Zuidpool om erachter te komen waarom de aarde na een broeikasperiode weer is afgekoeld. Tijdens deze lezing vertelt hij met behulp van film en foto over de resultaten en ontberingen. Tijdens de broeikasperiode in het Eoceen, 55 miljoen jaar geleden, stonden er nijlpaarden in de tropische modderpoelen van de Noordpool. Dat CO2 daarbij een centrale rol speelde, toonde de onderzoeksgroep van prof. Henk Brinkhuis aan. Het onderzoek gaat voort en er wordt nu gezocht naar antwoorden op de vragen: Waarom is de aarde na deze broeikasperiode weer afgekoeld? Hoe is vervolgens een ijskap op de Zuidpool ontstaan? Dr. Peter Bijl heeft deelgenomen aan een expeditie naar de Antarctische kustgebieden om onder bikkelharde omstandigheden een antwoord te vinden op deze belangrijke vragen. Tijdens zijn lezing zal hij de resultaten met de aanwezigen delen.

De lezing vindt zondag plaats in de Cinema van Naturalis en begint om 13.00 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×