Science Café mathematische en computationele muziekwetenschappen

Het Science Café Leiden staat aanstaande dinsdag in het teken van mathematische en computationele muziekwetenschappen. De aanwezigen buigen zich samen met Dr. Aline Honingh over vragen als: “Hoe kan automatisch de toonsoort van een muziekstuk bepaald worden? Of past een bepaald muziekje binnen dit genre of juist binnen dat andere genre, en hoe kunnen we dit formaliseren?” Door de enorme hoeveelheid aan digitale muziek die tegenwoordig beschikbaar is, is de behoefte ontstaan muziek automatisch te ordenen en zijn dit belangrijke onderzoeksvragen geworden. Dr. Aline Honingh heeft in haar proefschrift op het gebied van mathematische en computationele muziekwetenschappen aspecten van muziek, cognitie en wiskunde geintegreerd. Ze is werkzaam aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) aan de Universiteit van Amsterdam. Recentelijk heeft ze een VENI-subsidie toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor haar onderzoeksplannen op het gebied van automatische muziekclassificatie.

Honingh zal laten zien dat met behulp van intervalverzamelingen van muziek een automatische globale indeling van de muzikale perioden door de eeuwen heen (Barok, Klassiek, etc.) gemaakt kan worden, en dat Jazz muziek automatisch van Rock muziek onderscheiden kan worden. Om dit te laten zien zullen diverse geluidsfragmenten ten gehore worden gebracht.

De avond vindt plaats in de LAK Foyer aan Cleveringaplaats 1 en begint om 20.00 uur. Dansorgel de Cubaan zal de avond muzikaal opluisteren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×