Acuut Verloskundig Centrum LUMC en Diaconessenhuis

De Raden van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Diaconessenhuis Leiden hebben gisteren bekendgemaakt dat zij een gezamenlijk Acuut Verloskundig Centrum (AVC) in gaan richten. Vanwege de hoge babysterfte in Nederland heeft de minister van VWS in 2010 haar beleid op het gebied van Verloskunde aangescherpt. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV) pleiten voor een integrale aanpak van verloskundige zorg. De beide Leidse ziekenhuizen kunnen zich goed in dat standpunt vinden en hebben samen met de Kring Verloskundigen Leiden e.o. een plan van aanpak ontwikkeld. In dat plan staat onder andere de realisatie van een Acuut Verloskundig Centrum. Dat centrum komt bij het LUMC, omdat zich daar ook de neonatale intensive care bevindt.

Nog dit jaar zal met de bouw worden gestart. De missie van het centrum wordt: de beste zorg voor elke zwangere in de regio, waarbij ziekte en sterfte van moeder en kind rond de geboorte wordt geminimaliseerd. Dit wordt bereikt door 24/7 acute verloskundige zorg ter beschikking te hebben: één-op-één begeleiding te bieden, en altijd een gynaecoloog, kinderarts en anesthesist beschikbaar te hebben. Bovendien wordt een servicegericht zorgproces opgezet, gestructureerd rond moeder en kind (family centered care). De uiteindelijke opening zal naar verwachting in 2014 plaatsvinden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×