Lezingen anatomische collecties bij Museum Boerhaave

Komende woensdagavond geven de gerenommeerde Britse medisch historici Andrew Cunningham en Ruth Richardson in Museum Boerhaave twee publiekslezingen over bijzondere anatomische collecties. Andrew Cunningham spreekt over het lot van de anatomische collectie van de Londense chirurg John Hunter. Deze 18de-eeuwse collectie kwam na diens dood in handen van aanmerkelijk minder gewetensvolle wetenschappers. Aansluitend geeft Ruth Richardson een ‘performance reading’ van haar essay ‘Organ Music’. Dat kwam voort uit het veldwerk dat zij verrichtte aan preparaten in diverse medische musea in Londen. Andrew Cunningham is een toonaangevend specialist in de geschiedenis van de moderne geneeskunde en is verbonden aan de universiteit van Cambridge. Zijn recente boek The Anatomist Anatomis’d (2010) geldt als een standaardwerk voor student en onderzoeker.

Cunningham was nauw betrokken bij de succesvolle BBC-radioserie over de maakbaarheid van de moderne geneeskunde. Ruth Richardson is historicus, schrijver en programmamaker. Zij publiceert veelvuldig in medische en historische tijdschriften. Grote bekendheid kreeg Richardson met Death, Dissection and the Destitute, een door haar opgetekende geschiedenis van de Engelse vivisectiepraktijk (2000). 

De lezingen zijn georganiseerd in samenwerking met de onderzoeksgroep Cultures of Collecting van de Universiteit Leiden en Studium Generale Leiden. De avond begint om 20.00 uur en vooraf aanmelden is niet nodig.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×