Salon Boerhaave over Joule en het mechanisch equivalent van warmte

Op zondag 19 februari om 14.00 uur vindt in Museum Boerhaave in het kader van Salon Boerhaave een heropvoering plaats van een beroemd experiment dat de Schot James Joule rond 1850 in Manchester verrichtte. De proef betekende toen een belangrijke stap richting de Wet van Behoud van Energie, één van de pijlers onder de moderne natuurkunde. Tiemen Cocquyt, conservator van Museum Boerhaave, en Wolfgang Engels, wetenschappelijk medewerker van de universiteit in Oldenburg gaan tijdens Salon Boerhaave live deze voor de wetenschapsgeschiedenis belangwekkende proef van Joule reproduceren. In die proef dreef een vallend gewicht een waterrad aan. De door wrijving opgewekte warmte werd nauwgezet gemeten. Op die manier ploos Joule uit hoe hoeveelheden warmte en bewegingsenergie zich tot elkaar verhouden. Een minutieuze herhaling van het experiment moet aantonen dat Joule een uitzonderlijke prestatie leverde.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×