In het plan van Flinterdiep zou de Van der Klaauwtoren geschikt worden gemaakt voor bewoning. Raampartijen worden aangepast en ook krijgt een deel van de appartementen een balkon.

Reddingsactie voor monumentale toren

In een ultieme poging om de Van der Klaauwtoren aan de Kaiserstraat van de slopershamer te redden is het Leidse GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe een publieksactie begonnen. De toren die vorig jaar nog de eerste prijs won in een wedstrijd voor jonge Leidse monumenten wordt als het aan de Universteit Leiden ligt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw appartementengebouw. “Totaal overbodig”, zegt initiatiefnemer Van Peijpe: “Hergebruik is prima mogelijk. De Leidse architect Patrick Colly van bureau Flinterdiep heeft zelfs een financieel haalbaar plan gemaakt voor hergebruik, maar de universiteit wil er niks van weten. Onbegrijpelijk. Daarom rest er nu nog maar een middel: de publieke opinie”.

3D video-animatie: Jan van der Klip.

Van Peijpe wil de komende weken zoveel mogelijk steunbetuigingen verzamelen en deze eind maart aanbieden aan de universiteit en monumentenwethouder Jan-Jaap de Haan.

Diezelfde De Haan baalt er zelf overigens ook stevig van de de toren tegen de vlakte gaat. Toen de gemeente de vergunningen aan de universiteit verstrekte ging men er op het stadhuis – ten onrechte – vanuit dat de toren zou blijven staan in de plannen voor het gebied rondom de Sterrewacht. Toen bleek dat dat niet zo was, was het volgens De Haan te laat. Terugdraaien van de bouw- en sloopvergunning zou volgens hem leiden tot een forse claim van de universiteit van circa een miljoen euro.

Een poging van de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden om de toren op de Rijksmonumentlijst te krijgen, strandde begin dit jaar. Toen besloot de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat de toren weliswaar monumentaal is, maar niet in voldoende mate om er een rijksmonument van te maken.

Mensen die hun mening willen geven over het behoud van de toren kunnen meediscussieren via de speciale LinkedIn-groep die Van Peijpe is gestart of hun reactie aan hem mailen via waltervanpeijpe@xs4all.nl.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×