Expositie Leidsch Dagblad bij RAL

Vanaf vandaag is bij het Regionaal Archief Leiden De mini-expositie `Het laatste nieuws: Erfgoed van een uitgever’ te zien. Deze expositie bevat recent ontvangen archiefstukken uit het nalatenschap van Don de Koster (1911-1980). De Koster was de achterkleinzoon van de oprichter van het LD A.W. Sijthoff. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw was de familie Sijthoff eigenaar van het Leidsch Dagblad. Door vererving kwamen de aandelen in handen van de familie De Koster. (Don de Koster startte er in 1934 als commissaris en werd in 1956 benoemd tot president-commissaris van het Leidsch Dagblad. Daarnaast was hij lid van de raad van commissarissen van de Holding Telegraaf, een functie die hij tot zijn dood in 1980 bekleedde. Uit de zorgvuldig door De Koster bewaarde archiefstukken blijkt hoe betrokken hij was bij de ontwikkelingen van het Leidsch Dagblad. Zo is het notulenboek van de aandeelhouders, dat loopt van 1905 tot 1980, in zijn handen overgegaan. Het bevat aantekeningen over het aantal abonnees en advertenties. Zoals veel kranten had ook het Leidsch Dagblad het tijdens de Tweede Wereldoorlog moeilijk. Ook hiervan zijn in het archief stukken terug te vinden, evenals over het oorspronkelijke Leidsch Dagblad-gebouw aan de Witte Singel in Leiden.

De expositie is tot 15 mei gratis te bekijken in het pand van het RAL aan Boisotkade 2A.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×