Proef met vallende kogels herhaald

De proef met vallende kogels die de conservators Ad Maas en Tiemen Cocquyt onlangs bij Museum Boerhaave reproduseerden, wordt wegens het grote succes herhaald. Deze proef was van cruciaal belang in de wetenschapsgeschiedenis. In 1722 waagde de Leidse hoogleraar Willem Jacob ’s Gravesande het, om het onaantastbare genie Isaac Newton te trotseren. Newton had beweerd dat de bewegingsenergie van een voorwerp evenredig toeneemt met zijn snelheid. ’s Gravesande keerde zich hier tegen. Valexperimenten met een bak klei hadden hem geleerd dat die toename met het kwadraat van de snelheid geschiedde. Reden: voorwerpen zouden `levende kracht’ (vis viva) bezitten.

Wie de proef met eigen ogen wil zien, is komende zaterdag om 14.00 uur welkom bij Museum Boerhaave.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×