Leidenaar Diederik Samsom wil dolgraag de nieuwe politiek leider worden van de PvdA. Afgelopen avond maakte hij met zijn campagneteam zijn opwachting in Café Diner de Grote Beer. (Foto's: Chris de Waard).

Samsom: PvdA klaarstomen voor toekomst links van midden

Zeg pap, in 2012 wisten jullie toch ook wel van die tweedeling in de maatschappij, het kappen van de regenwouden en al die andere dingen die mijn toekomst op het spel zetten? “Ooit komt die vraag van mijn kinderen,” daar is Diederik Samsom van overtuigd. Het Leidse PvdA Tweede Kamerlid heeft zich, net als vier van zijn collega’s, kandidaat gesteld voor het partijleiderschap. “Dan wil ik vol trots kunnen vertellen wat ik allemaal heb gedaan om daar iets aan te doen, maar daar heb ik uw hulp voor nodig. Op naar de toekomst”. Samsom lijkt het campagnevoeren in het bloed te zitten. Het gaat hem in elk geval makkelijk af tijdens het politiek cafĂ© van de Leidse PvdA-afdeling waar ook Ahmed Marcouch kwam spreken over integratie.

Het belangrijkste vraagstuk waar Marchouch op in moest gaan was segregatie. Zwarte wijken, zwarte scholen. Het is beter om, desnoods gedwongen, te mixen, zo klonk het uit de zaal. Marcouch ziet daar geen heil in. “Dat is een enorm complex proces en dat gaat zomaar 20 jaar duren. Het probleem van zwarte scholen is ook niet dat ze zwart zijn, maar dat ze zwak zijn”, aldus het van oorsprong Marokkaanse kamerlid. De oplossing ziet hij in het aanstellen van de beste leerkrachten op dergelijke scholen. “In Amsterdam Slotervaart hebben we daar goed ervaringen mee. We hebben een deel van de leerkrachten vervangen. En dat hoeft heus niet veel meer te kosten. Die mensen doen het niet voor het geld. Ze komen omdat ze eer van hun werk hebben”. “Dat is de kortste route, veel effectiever dan gedwongen mengen”. Marcouch ziet ook eigenlijk helemaal geen zwart/wit tegenstelling: “Het gaat niet om de kleur. Het gaat om kansarm en kansrijk”.

Na afloop van de integratie-discussie zou Diederik Samsom eigenlijk verantwoording komen afleggen over het vertrek van Job Cohen, maar die rol pakte Marcouch. “Verantwoording leg je af over het verleden, Diederik moet het over de toekomst van de PvdA hebben. We hebben een echte partijleider nodig, geen tussenpaus”.

Op 9 maart organiseert de PvdA Leiden nog een speciale avond waar in elk geval vier van de vijf kandidaten het woord zullen voeren. “want het is niet zo dat we als PvdA Leiden al voor Diederik hebben gekozen”, benadrukte voorzitter Marion Goedhart van de PvdA Leiden. Of de vijfde kandidaat, Lutz Jacobi uit Friesland, ook komt is nog niet zeker. Zij stelde zich vandaag op het laatste moment kandidaat en er is nog geen contact met haar geweest. Waar de bijeenkomst op 9 maart wordt gehouden wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×