Vanmiddag heeft wethouder Van Woensel overleg gehad met de kleine ruïne. "Ik heb ze moeten teleurstellen, er komt geen openbare verkoop meer van die panden. Er moest gewoon een ordentelijke oplossing komen voor de vrijplaats. De markt is nu goed, dus ze vinden vast een geschikt pand in Leiden". (Foto: Chris de Waard).

Verbijstering over verkoop panden aan vrijplaats

Een groep Leidse 55-plussers, verenigd in de ‘Projectgroep de kleine Ruïne’ is verbijsterd over de verkoop van de panden aan de Middelstegracht aan de vrijplaats. De groep van acht particulieren uit Leiden is al bijna twee jaar met de gemeente in gesprek over de aankoop van diezelfde panden. Ze willen ze na restauratie zelf gaan bewonen door er vier of vijf appartementen in te realiseren. “Wij wonen allemaal al heel lang in Leiden en willen graag in het centrum blijven wonen”. Ouderenhuisvesting past volgens de projectgroep prima in de wijk.

Van de gemeente kreeg de groep keer op keer de verzekering dat de panden verkocht zouden worden. Afgelopen januari zou er volgens de gemeentelijke afdeling vastgoed daadwerkelijk een bod uitgebracht kunnen worden. “Nu wordt het gebouw achter onze rug om verkocht aan de vrijplaats, waardoor ons de mogelijkheid wordt ontnomen om een concurrerend bod uit te brengen”, schrijft architect Jan van Iersel namens de initiatiefgroep in een mail aan alle raadsleden.

Al sinds begin 2009 is ‘de kleine Ruïne’ op zoek naar een geschikte plek voor gezamenlijke bewoning in het centrum. Naast de appartementen wil de groep een aantal gezamenlijke voorzieningen aanleggen. Een eerste pand waar de groep op in wilde tekenen was de oude brandweerkazerne aan de Langebrug. Ook had de groep interesse in de panden van de oorspronkelijke vrijplaats in de Koppenhinksteeg. De kazerne ging naar de SLS die er studentenhuisvesting gaat realiseren en ook de Koppenhinksteeg ging aan hun neus voorbij.

Van Iersel stelt in zijn mail aan de gemeenteraad dat de panden meer waard zijn dan de € 180.000,00 waarvoor de gemeente ze in de boeken heeft staan. Ook wil de projectgroep er meer voor betalen. “De gemeente, in breedste zin, toont zich hier naar onze mening, een onbetrouwbare partij. Waar de gemeente aan burgers vraagt zich netjes te gedragen is het beroep daarop merkwaardig als het eigen gedrag op deze wijze plaatsvindt. Wij vragen u ons een eerlijke kans te geven en er bij wethouder van Woensel op aan te dringen in overleg te treden met onze groep zodat wij in staat gesteld worden alsnog een bod te doen.”

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×