De oudste en de jongste wethouder van Leiden. Links Job Drijber (87) die van 1958 tot en met 1961 wethouder was voor de VVD, rechts CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan (37) van het huidige college.

Leiden houdt reünie voor oud stadsbestuurders

Voor de derde keer organiseerde de gemeente Leiden een reünie voor oud-bestuurders van de sleutelstad. In het Scheltema Complex zijn vanmiddag tal van oud-wethouders en ex-gemeentesecretarissen aanwezig. Sommigen met partner. Oud-burgemeesters als Jan Postma en interimmer Wolter Lemstra moesten verstek laten gaan.

Burgemeester Lenferink sprak het gezelschap toe. Daarbij richtte hij zich speciaal tot Drijber: “Toen u wethouder werd, was ik nog nieteens geboren en was dit nog een wollendekenfabriek”. Drijber heeft zijn memoires geschreven, maar die zijn nog geheim. Lenferink heeft echter het stuk over Leiden mogen lezen toen bekend werd dat hij burgemeester van Leiden zou worden.

Andere aanwezigen namen (veel) korter geleden afscheid van het Leidse Pluche. Zo zagen we mensen als Hans de la Mar (wethouder voor GroenLinks in de periode 1986-1993), Tjeerd van Rij (PvdA-wethouder van 1990 tot 2000), Hans Baaijens (PvdA 1997-2000), Hans Buijing (PvdA 2002-2006), Ron Hillebrand (PvdA 2000-2006) en Wilbert Hettinga die namens het CDA slechts enkele maanden in het college zat (1990).

Eind jaren 50, begin jaren 60, de tijd dat Drijber wethouder was onder burgemeester Van Kinschot, werden onder zijn verantwoordelijkheid de Groenoordhallen gebouwd. Andere – tegenwoordig aansprekende – onderwerpen waarmee hij zich in zijn tijd bezig hield waren het Openbaar Slachthuis, de Reinigings- en Ontsmettingsdienst en de commissie ‘Plaatselijke verordeningen tegen wier overtreding straf is bedreigd’.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×