In twee vervallen gebouwtjes achter de vrijplaats zit asbest. Dat wordt verwijderd, daarna worden de opstallen gesloopt. (Foto: Chris de Waard).

Saneren grond vrijplaats kost gemeente een ton

De gemeente Leiden begint volgende week met het reinigen van de grond rondom het pand aan de Middelstegracht 36. De bodem is verontreinigd, onder meer door een oude tank die in de grond zit. In twee losstaande gebouwtjes achter het pand zit asbest. Die wordt verwijderd en de gebouwtjes gaan plat. De gemeente wil het pand in schone staat verkopen en neemt daarom de kosten van circa 100.000 euro voor lief. Volgens wethouder van Woensel zou de bodem sowieso worden gesaneerd en staat dat los van de verkoop aan de vrijplaats. Of er in het nieuwe vrijplaatspand zelf ook asbest zit, weet de gemeente nog niet.

De rest van het voormalige LDM-terrein dat grenst aan de nieuwe vrijplaatspanden is ook vervuild. Dat oude fabrieksterrein zal pas worden gesaneerd als ook de panden worden herontwikkeld. Wanneer dat is, is onduidelijk. Eerder was het de bedoeling dat Ons Doel daar appartementen zou realiseren, maar die is afgelopen zomer vanwege de hoge kosten afgehaakt. Volgens eerdere schattingen van de gemeente bedragen de kosten voor het saneren zo’n 750.000 euro. Voor het verwijderen van asbest is dat 35.000 euro.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×