Doorstart voor Scheltema Complex

Caberet, theater, muziek en poëzie, afgewisseld met bruiloften, partijen en congressen. Die combinatie moet er voortaan voor zorgen dat het Scheltema Complex rendabel geëxploiteerd kan worden. Daarnaast houden ook professioneel theater en jonge theatermakers een plek houden in het cultuurgebouw aan de Oude Vest. Wethouder Jan-Jaap de Haan maakte vandaag bekend dat er overeenstemming is met de huidige gebruikers voor een doorstart. Het pand wordt daarvoor wel anders ingedeeld. De gemeente hoeft er volgens wethouder De Haan geen extra geld in te steken.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder De Haan over de doorstart van het Scheltema Complex.

Op de begane grond en de eerste etage gaat ‘Scheltema Cultuur’ aan de slag. Dit is een een voorzetting van de bestaande horecafunctie, uitgebreid met een stevig cultureel programma. Zo’n 50% van de activiteiten moet uit cultuur bestaan. Daarvoor krijgt Scheltema Cultuur een startsubsidie van 30.000 euro en wordt Alex Mouret aangetrokken als programmeur. Mouret is één van de oprichters van het Leids Film Festival. De twee bovenste etages worden verhuurd aan De Veenfabriek, die voorheen alleen de zolder in gebruik had. De Veenfabriek gaat in de ruimtes samenwerken met een hele serie andere culturele organisaties zoals Tafel 9, TIME, het Utopisch Nest. Theatergezelschap Domino (Gemiva) wordt vaste huurder van de collegezaal op de tweede verdieping.

Ook De Lakenhal gaat ruimte in het complex huren. Het stedelijk museum heeft nu nog kantoren in de Lange Scheistraat, maar moet die verlaten in verband met de ontwikkeling van Muziekcentrum De Nobel. De Lakenhal betrekt nu de voormalige kantoorruimte van de Stichting Scheltema die eind vorig jaar de epxloitatieopdracht voor het pand terug gaf aan de gemeente.

De verschillende gebruikers die voorheen onderhuurder waren, krijgen in de nieuwe situatie een eigen huurcontract. Daarmee worden ze elk verantwoordelijk voor de exploitatie van de ruimte die ze gebruiken. Het jaar 2012 ziet de gemeente als overgangsjaar. Als de nieuwe formule aanslaat zal de exploitatie vanaf 2013 op gelijke wijze worden voortgezet. Voorwaarde is dat komend najaar een meerjarenbegroting wordt overlegd. Dan moet ook duidelijk zijn of er in de toekomst aanpassingen aan het gebouw nodig zijn voor een rendabele exploitatie.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×