Gemeente jaagt op stufi-fraudeurs

De gemeente Leiden doet sinds vorig jaar mee aan een pilot van het rijk om studenten op te sporen die frauderen met de studiefinanciering. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de SP. Op aangeven van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voeren toezichthouders van de gemeente Leiden zogenaamde ’tandenborstelcontroles’ uit. Tot nu toe tien in totaal. In acht gevallen bleek dat er inderdaad sprake was van misbruik. Uitwonende studenten krijgen een hogere studiefinanciering dan studenten die thuis wonen. De adressen die bezocht worden krijgt de gemeente door van de DUO die daarvoor criteria hanteert als een onlogische combinatie van het adres van de ouders en de uitwonende student.

Na afloop van de pilot moet duidelijk zijn of de controles zin hebben en wat ze kosten. Op basis van de uitkomsten gaat Leiden dan een overeenkomst aan met het rijk. Daar hoort ook een vergoeding bij voor de gemaakte uren van de controlerende ambtenaren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×