Salon Boerhaave over Wilsonvat en opkomst deeltjesfysica

Op zondag 18 maart staat Salon Boerhaave in het teken van het Wilsonvat en de opkomst van de deeltjesfysica. In 1911 wist de Schot Charles Wilson (1869-1959) in een vat met oververzadigde damp individuele, (sub-) atomaire deeltjes zichtbaar te maken aan de hand van de nevelsporen die zij als kleine straaljagertjes in de damp achterlieten. Ad Maas, conservator van Museum Boerhaave en Wolfgang Engels, wetenschappelijk medewerker van de universiteit in Oldenburg, demonstreren tijdens Salon Boerhaave een reconstructie van Wilsons nevelvat. De demonstratie wordt ingeleid met een historische toelichting. 

Het nevelvat behoort ongetwijfeld tot de meest fascinerende wetenschappelijke instrumenten. Wilson ontwikkelde het apparaat omstreeks 1900 om de eigenschappen van wolken te bestuderen. Het instrument opende ongekende wetenschappelijke vergezichten toen vervolgens bleek dat het de sporen van passerende kleine deeltjes, zoals elektronen, zichtbaar kon maken. Het nevelvat groeide uit tot een cruciaal instrument in de deeltjesfysica: het positron werd er bijvoorbeeld mee ontdekt. De beelden van het nevelvat hebben een icoonstatus bereikt in de moderne natuurkunde. Wilson kreeg in 1927 wereldwijde erkenning voor zijn vinding met de toekenning van de Nobelprijs voor de Natuurkunde, ‘voor zijn methode voor het zichtbaar maken van de paden van elektrisch geladen deeltjes door de condensatie van damp’.

Salon Boerhaave begint op zondag 18 maart om 14.00 uur. Meer informatie staat op www.museumboerhaave.nl

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×