Strijk: "Volop kansen voor Leidse economie"

“Leiden staat aan de vooravond van een aantal belangrijke besluiten. We zijn verder dan in decennia het geval is geweest”, dat zei economiewethouder Robert Strijk gisteravond tijdens een debat met ondernemers dat door de BV Leiden was georganiseerd in Holiday Inn. Hij trof daar vooral op het gebied van bereikbaarheid een zeer kritische zaal tegenover zich. Ook maakten de ondernemers zich zorgen over de eenzijdigheid van de locale economie. Strijk weest erop dat er nu binnen enkele weken besluiten worden genomen over zowel de RijnlandRoute als de RijnGouweLijn. Ook parkeren staat hoog op de politieke agenda met de start van de aanleg van een parkeergarage bij de Morspoort en twee grote ondergrondse garages die de komende jaren worden gebouwd in het centrum.

Wel was hij het met de ondernmers eens dat de Leidse economie nogal eenzijdig is. “Het LUMC, de universiteit, het ROC, de hogeschool en de zorg zijn allemaal niet privaat gefinancierd. We zijn dus behoorlijk afhankelijk van publieke sector als belangrijke werkgever.” Maar Strijk ziet ook volop kansen om meer private kennisgerelateerde bedrijven voor Leiden te interesseren. “Leiden heeft die potentie. Een belangrijke vestigingseis voor bedrijven is het kunnen vinden van de juiste mensen. Die moeten hier willen wonen. En daar scoort Leiden goed. Midden in de randstad, vlakbij de kust, het Groene Hart en de Kaag”. De enorme bevolkingsdichtheid speelt Leiden wel parten. Leiden is de dichtstbevolkte stad van Nederland. “Eigenlijk zou je er nog een tweede Leiden bij willen hebben qua ruimte”.

Voorzitter Reinier Asberg van de BV Leiden kan alleen maar hopen dat Strijk gelijk krijgt. Vooralsnog vindt hij de Leidse economische situatie ronduit zorgelijk. “We zijn erg afhankelijk van de overeheid en die moet fors bezuinigen. En het biosciencepark is mooi, maar levert ons als stad niet veel op: “De bedrijven die daar zitten zorgen dat ze geld hebben voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. En dan, vlak voordat ze failliet gaan, worden ze overgenomen door grote farmaceutische bedrijven en gaat de winst naar Amerika.” Asberg wil dat Leiden veel meer dan nu inzet op een nieuw type kenniseconomie waar de stad echt zelf iets aan heeft.

Strijk sloot het debat af met een provocatie richting de ondernemers: “U moet niet alleen naar het stadhuis kijken wat de gemeente voor u kan doen. Kijk ook wat u zelf kunt doen! Als mensen op zaterdagmiddag hun spijkerbroek niet in het centrum komen kopen, omdat ze het te druk vinden, probeer ze dan op dinsdag naar de stad te lokken. Maar zorg dan ook dat ze de juiste spijkerbroek hier ook vinden.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×