Toekomst Zijlbedrijven (DZB) in gevaar

Door een rijkskorting van 20% op de loonkostensubsidie staat de sociale werkvoorziening DZB een keiharde bezuinigingsronde te wachten. Het gaat daarbij om 5,5 miljoen euro per jaar. Met snijden in de kosten komt DZB er niet. Het hele bedrijf moet worden omgevormd tot een kleinere flexibelere organisatie. “Die herstructurering is van existentieel belang”, zegt wethouder De Haan (werk en inkomen). “Als het niet lukt dan is het einde DZB”. Die omvorming moet drie miljoen opleveren. Over het resterende tekort van 2,5 miljoen moet de gemeenteraad zich dit voorjaar bij de behandeling van de komende perspectiefnota buigen. Voor het oplossen ervan doet De Haan ook een beroep op de regiogemeenten.

Voor de hervorming van de sociale werkvoorziening heeft de rijksoverheid een herstructureringspot in het leven geroepen van 400 miljoen euro. De Haan hoopt daarvan een maximale bijdrage van 4,3 miljoen voor DZB binnen te halen. Voorwaarde is wel dat de gemeenten waarvoor DZB werkt zelf 25% van dat bedrag ophoesten. Leiden geeft alvast een goede voorbeeld en heeft een miljoen opzij gezet. De Haan roept de regiogemeenten op om ook over de brug te komen.

In praktijk komt het er volgens De Haan op neer dat gemeenten een hogere bijdrage moeten gaan betalen per inwoner die ze naar DZB sturen. De zogenaamde ‘onrendabele top’ per DZB-werknemer is zo’n 1.800 euro per jaar. Dat bedrag zal onvermijdelijk stijgen.

Het nieuwe DZB zal veel meer dan nu een reintegratiebedrijf moeten worden. Een veel kleinere groep zal er terecht kunnen voor een ‘beschutte werkplek’. Het aantal soorten werk zal worden afgebouwd en ook de begeleiding wordt teruggeschroefd. Ook zullen er meer mensen gedetacheerd moeten worden en sluit De Haan niet uit dat de werkzaamheden op minder locaties geconcentreerd zullen worden.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×