In september betrekt Theater Ins Blau haar nieuwe theaterzaal naast de Haagweg 4. Onlangs bood Ins BLau die zaal ook te huur aan voor het LAKTheater. Of dat een optie is, zal de komende maanden moeten blijken, maar veel hoop heeft wethouder De Haan daar niet op. "Het theater moet nog gebouwd worden en het LAK is uniek. Het heeft zo'n goede naam in het land. Gezelschappen komen er zelfs spelen zonder financiële garanties. Dat netwerk en die naam bouw je niet zomaar opnieuw op. De komende weken moeten de opties voor het nieuwe theaterseizoen bevestigd worden. Zonder garanties op een geschikte theaterruimte, kan dat niet. (Impressie: nieuwe theaterzaal Ins Blau).

Verdwijnen LAKTheater ook voor gemeente grote teleurstelling

“We zitten eigenlijk nog bij te komen van het slechte nieuws”, zegt cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan in reactie op het mislukken van de fusiebesprekingen tussen het LAKTheater en de BV Stadspodia. Slecht nieuws dat hij ook nog niet goed kan plaatsen. “Geld is dit keer niet het probleem. We hebben de afgelopen dagen nog veel met de universiteit overlegt en zelfs aangeboden om de programmasubsidie van 350.000 euro rechtstreeks aan hen over te maken, maar ze willen gewoon niet”. De universiteit vindt de exploitatie van een theater geen kerntaak meer en wil perse van de verantwoordelijkheid voor de programmering af. Als de fusie wel was gelukt, was het theatergebouw aan de Cleveringaplaats wel voor het LAK behouden gebleven. De universiteit wilde dat kosteloos ter beschikking stellen.

De fusiebesprekingen die de Universiteit Leiden met Stadspodia hield zijn stukgelopen op de personeelskosten. De universiteit wilde dat Stadspodia niet alleen bijna al het personeel overnam, maar ze bovendien een baangarantie gaf voor vier jaar. Dat durfde Stadspodia in deze economisch moeilijke tijden niet aan. De organisatie schrijft zelf nog steeds geen zwarte cijfers, terwijl dat wel geraamd was. Extra risico’s wil men daar nu dan ook niet nemen.

Nu het LAKTheater verdwijnt, wil de universiteit het gebouw ombouwen tot collegezaal. De Haan hoopt dat nog te kunnen voorkomen, zodat in ieder geval de faciliteit blijft bestaan voor organisaties die de theaterzaal willen huren, zoals bijvoorbeeld Collegium Musicum. Ook hoopt De Haan dat de populaire kindervoorstellingen op zondagmiddag dan behouden kunnen blijven. “Ik hoop niet de de universiteit morgen alle theaterspullen op Markplaats zet. Daar wil ik toch nog wel een goed gesprek aan wijden”.

Het cursusaanbod dat in het LAK wordt gegeven, blijft bestaan en gaat over naar de universiteit. Wethouder De Haan verwacht dat die cursussen fors duurder zullen gaan worden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×