“Kerken zijn een belangrijk cultuurgoed dat behouden moet blijven”

“Kerken zijn een belangrijk cultuurgoed dat behouden moet blijven” stelde Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Vereniging van beheerders van monumentale kerkgebouwen, gisteravond in zijn openingswoord tijdens het duo-concert van de Vriendenstichtingen van de Mare en de Hooglandsekerk. Zonnevylle benadrukte het belang van de vele donateurs, waarvan een groot deel aanwezig was; zonder hen zijn de kosten van beheer en onderhoud van monumentale kerken niet op te brengen. “Ook het multifunctionele gebruik van kerken moet worden vergroot. De kerken moeten niet alleen op zondag geopend zijn. De inzet van vrijwilligers is essentieel, maar de omgeving moet zich ook bij het behoud van kerken betrokken voelen. Vriendenstichtingen spelen daarbij een cruciale rol”, aldus Zonnevylle. De openingsspeech werd gevolgd door een tweetal concerten op de orgels van beide kerken en gitarist Wilco van Wee bracht Spaanse en Latijns-Amerikaanse composities ten gehore. Beide stichtingen zetten zich in voor verdere uitbreiding van het aantal vrienden. De Mare kerk wil dit jaar het aantal van 150 halen en de Hooglandse kerk verwacht binnenkort de 200e vriend te kunnen noteren. (Foto: PR.)

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×