Miljoenenopdracht voor Dutch Space

Dutch Space heeft donderdag een contract getekend met de Duitse hoofdaannemer OHB-System van ruim 13 miljoen euro voor de levering van een tweede serie Galileo zonnepanelen. In aansluiting op de nog lopende, ontwikkeling en levering van de wings voor de eerste veertien satellieten voor het Europese navigatiesysteem, kan het ruimtevaartbedrijf uit Leiden nu aan de slag met de zonnepanelen voor de volgende acht Galileo satellieten.

“Samen met onze Nederlandse partners en onze Astrium collega’s hebben we ons sterk bewezen tijdens de vorige zonnepanelen opdracht voor de Galileo satellieten van OHB. Niet alleen biedt die samenwerking onze klant zekerheid, het bleek ook een troef in de competitie met andere internationale aanbieders voor zonnepanelen,” licht Dutch Space directeur Bart Reijnen toe: “Dat het Europese vlaggenschipprogramma Galileo straks volledig is uitgerust met Nederlandse zonnepanelen, is natuurlijk fantastisch.”

De lopende Galileo zonnepanelen opdracht zal Dutch Space naar verwachting half 2013 afronden. De levering van de eerste twee sets zonnepanelen van de tweede Galileo serie staat gepland in begin 2014, waarna gedurende dat jaar iedere drie maanden een volgende levering zal volgen. Iedere set zonnepanelen bestaat uit twee vleugels van ieder twee panelen met een totale oppervlakte van 11 m2. Dutch Space leverde eerder al de zonnepanelen voor GIOVE-A, een van de twee testsatellieten, voor de eerste vier satellieten in het kader van de Galileo In-Orbit Validation fase en voor de eerste veertien satellieten van de Galileo Full Operational Capability fase.

Dutch Space werkt ook voor de bouw van deze reeks Galileo zonnepanelen weer nauw samen met Nederlandse MKB bedrijven; meer dan de helft van de projectomzet gaat naar partners. Zo levert Airborne Composites de composiet panelen, verzorgen Tecnovia en Brandt FMI de onderdelen van de mechanismes, Leuveco de flexibele bedrading tussen de panelen (‘flexprints’), Futura de koolstof pijpen voor de armen, Neways de onderdelen van het uitklapmechanisme en Microtechniek hulpdelen voor transport, test en assemblage. De PVA (Photo Voltaic Assembly) wordt door moederbedrijf Astrium uit Duitsland geleverd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×