Bonden maken bezwaar tegen Leidse koopzondagen

De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en Reformatorisch Maatschappelijke Unie van Werknemers (RMU) maken samen met de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling (STVZ), zeven lokale winkeliers en de Gereformeerde Gemeente in Leiderdorp bezwaar tegen het besluit van de gemeenteraad van Leiden om 52 koopzondagen toe te staan. “Er is sprake van misbruik van toerismebepalingen in de Winkeltijdenwet en het belang van werknemers en kleine winkeliers is onvoldoende meegenomen in de afweging van het besluit,” zo laten de bezwaarmakers in een gezamenlijke verklaring weten.

De actie van de vakbonden voor het winkelpersoneel samen met de STVZ, winkeliers en kerkleden is bedoeld om het ‘wetsmisbruik’ door de gemeente Leiden aan de kaak te stellen. Recent nog maakten de vakbonden, de Stichting en de winkeliers ook gezamenlijk bezwaar tegen koopzondagenbesluiten in de gemeenten Haarlem, Utrecht en Wageningen.

Eerder werd de zondagsopenstelling in de Gelderse gemeente Rheden na verzet van de Stichting, winkeliers, CNV Vakmensen en kerken teruggedraaid. In Gilze en Rijen en Roosendaal hebben bezwarencommissies de bezwaarschriften van de Stichting en winkeliers al gegrond verklaard. De gemeenteraden moeten zich daarover nog uit spreken.

Namens de bonden, de Stichting en de winkeliers stelt advocaat mr. Rudolf van Binsbergen dat op het eerste gezicht het toeristisch karakter van Leiden niet onderbouwd lijkt. “Leiden is buiten het centrum volstrekt niet toeristisch. Waarom is het toeristisch regime voor de hele gemeente dan van toepassing verklaard? Bovendien is onvoldoende invulling gegeven aan de volgens de Winkeltijdenwet verplichte afweging van belangen van werknemers en kleine winkeliers met weinig of geen personeel.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×