Ter compensatie van de gekapte bomen bij de Morspoort stort de gemeente ruim 75.000 euro in het Bomenfonds. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leiden werkt achterstand herplanting bomen weg

De afgelopen jaren werden er in Leiden meer bomen gekapt dan aangepland. Wel stopte de gemeente voor elke gekapte boom een bedrag in het Bomenfonds dat daardoor steeds groter werd. Eind vorig jaar diende de ChristenUnie een motie in waarin het college werd opgeroepen werk te maken van het compenseren van verdwenen groen in de stad. De hele gemeenteraad steunde die oproep. Inmiddels heeft het college een overzicht klaar. Daaruit blijkt dat Leiden tot en met het plantseizoen 2012-2013 een stuk groener wordt. Er zijn en worden 1830 bomen meer aangepland dan dat er zijn verdwenen. De meesten in park Matilo waar 1265 bomen worden toegevoegd.

Andere grote aanplandlocaties zijn polderpark Cronesteyn waar circa 2 hectare bosplantsoen wordt aangepland ter compensatie van verdwenen groen bij de verbreding van de A4. Bij grote projecten als de recontructie van de Willem de Zwijgerlaan, Nieuw Leyden, de Diamantlaan, de Tuin van Noord, Oostvlietpolder, Stevenspark en park de Bult gaan 860 nieuwe bomen de grond in. Bij diverse kleinere projecten in totaal 425.

Een greep van een half miljoen die het college in het Bomenfonds wilde doen om bezuinigingen op te vangen, gaat niet door. In het huidige plantplan komt de gemeente 32.000 euro tekort. Van een overschot blijkt achteraf dus geen sprake.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×