Gemeenten vieren miljoenenfeestje van belastinggeld

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bestaat 100 jaar en viert dat heugelijke feit in juni met een tweedaags congres op het Malieveld in Den Haag. Tot zover lijkt er niets aan de hand, want wie jarig is geeft een feestje, zeker bij zo’n respectabele leeeftijd. Toch wordt de kritiek steeds heviger en hebben bestuurders van verschillende gemeenten inmiddels laten weten de uitnodiging af te slaan. Het feestje kost de belastingbetaler namelijk maar liefst drie miljoen euro.

Het Leidse college is vooralsnog wel van plan te gaan. Volgens CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan is ‘goedkoop scoren’ de enige reden om niet te gaan. Zijn collega Mirjam Ates uit Zoeterwoude, ook CDA, is het wél eens met de kritiek en gaat niet. Ze mist daardoor optredens van de Golden Earring en Freek de Jonge. Ook zal ze via via moeten horen wat Johan Cruijff en dagvoorzitter Matthijs van Nieuwkerk te melden hadden in het kader van het jubileum. De PvdA Leiden heeft het college inmiddels opgeroepen om ook niet te gaan en bovendien andere gemeenten op te roepen het congres ook te boycotten.

Het lijkt er niet op dat het Leidse college gehoor wil geven aan de oproep van de PvdA. Wethouder De Haan vindt dat er weinig mis is met het feestje van zijn oud-werkgever: “De VNG heeft zoals zoveel organisaties en branches al vele jaren een algemene ledenvergadering met congres en feest.” Deelname aan het feestje kost 842,50 euro per persoon. Die kosten kunnen worden gedeclareerd bij de gemeente Leiden. Inmiddels hebben verschillende Leidse raadsleden laten weten dat ze niet gaan in verband met die hoge kosten.

Wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Capelle) uit Capelle aan den IJssel heeft samen met twee andere wethouders een brief geschreven aan VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma (VVD). Daarin noemt hij de kosten van het congres absurd. “Tijdens het congres kunnen bestuurders allerlei workshops volgen. Dat de eerste workshop tijdens het eeuwfeest de titel ‘Slim omgaan met de schuldencrisis en lokale belastingen’ heeft gekregen, mag in dat verband komisch worden genoemd,” schrijven de drie wethouders.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×