Wethouder Jan-Jaap de Haan (monumenten) en Pvda-duoraadslid Gijs Holla gaven vamorgen de aftrap vooor de restauratie van de Doelenpoort. Op de foto ontbreekt oud VVD-raadslid Arend-Jan Sleyster die bij zijn afscheid uit de raad een motie indiende vor de restauratie. Holla vond vorig jaar de centen bij dat plan in de gemeentebegroting. (Foto's: Roel van Niekerk).

Renovatie Doelenpoort begonnen

Vandaag is met het verwijderen van het beeld van ‘Sint-Joris en de Draak’ de renovatie van de Doelenpoort officieel begonnen. Daarmee zullen de fouten worden hersteld die bij de renovatie van 1984 werden gemaakt. De poort zal eerst worden gedemonteerd, en wordt daarna opnieuw in elkaar gezet.

De afgelopen jaren ziet de poort er steeds slechter uit. Daarom wordt ook al tijden aangedrongen op renovatie. In maart 2010 werd dit onderstreept door een motie van A. Sleijster (VVD). Het geld was er toen echter nog niet. Dat kwam een paar maanden later, toen Gijs Holla (PvdA) op eigen initiatief 125.000 euro vond die gebruikt konden worden voor de renovatie.

De Doelenpoort, die op de Groenhazengracht staat, stamt uit 1645. Bij de eerdere renovatie zijn er nogal wat fouten gemaakt, waardoor zout nu zowel het steen als de verf parten speelt. Daarnaast is ze toen verkeerd in elkaar gezet. De poort zal uit elkaar worden gehaald en de verschillende onderdelen zullen worden gespoeld. Verder komt er een loden bedekking om nieuwe schade te voorkomen.

In augustus zal de vernieuwde Doelenpoort weer op haar oude plek staan. De doorgang zal dan wel twaalf centimeter smaller zijn. In het voorjaar van 2013 wordt de poort opnieuw geverfd, maar het is nog niet bekend in welke kleur ze dan te bewonderen zal zijn.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Whatsapp Studio
071 - 5235908

×