Voortaan kunnen bezoekers ook buiten van het museum genieten. (Foto: Gemeente Leiden)

Renovatie en uitbreiding Museum de Lakenhal

Al jaren heeft Museum het Lakenhal problemen met het te kleine en ongeschikte gebouw. Maar daar gaat een eind aan komen: het museum zal de komende jaren in samenwerking met de gemeente en particuliere investeerders gerenoveerd en uitgebreid worden. De renovatie richt zich vooral op het opknappen van de historische panden en het verbeteren van de licht- en klimaatvoorzieningen. Maar het museum heeft ook de ambitie een groter deel van de vaste collectie te tonen en grotere tijdelijke tentoonstellingen te houden. Daarom zal het museum worden uitgebreid aan de kant van de Lammermarkt, door de twee panden waar nu een seksshop is gevestigd te slopen en te herbouwen. Ook zal de illegale overkapping aan de zijde van de Oude Singel worden verwijderd om ruimte voor een terras te creëren.

De kosten van de verbouwing zijn geraamd op 16 miljoen euro, waarvan de gemeente 13,5 miljoen betaalt. De overige 2,5 miljoen zal het museum via fondsenwerving zelf bij elkaar moeten krijgen. Op termijn zal het museum wellicht zelfstandig worden, maar wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) vindt het belangrijk eerst ‘het huis op orde’ te hebben: “Met deze renovatie kan de Lakenhal haar positie versterken en groeiend aantal bezoekers trekken.”

De Lakenhal heeft de afgelopen jaren zo’n achterstand opgelopen op het gebied van collecties en huisvesting, dat het museum dreigde haar museumregistratie kwijt te raken. Lakenhaldirecteur Meta Knol is dan ook blij met het besluit en noemt het ‘een historische kans’, na jaren van stilstand door beperkte financiële middelen. De verbouwing zou in 2017 afgerond moeten worden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×