Renovatie en uitbreiding Museum de Lakenhal

9

Al jaren heeft Museum het Lakenhal problemen met het te kleine en ongeschikte gebouw. Maar daar gaat een eind aan komen: het museum zal de komende jaren in samenwerking met de gemeente en particuliere investeerders gerenoveerd en uitgebreid worden. De renovatie richt zich vooral op het opknappen van de historische panden en het verbeteren van de licht- en klimaatvoorzieningen. Maar het museum heeft ook de ambitie een groter deel van de vaste collectie te tonen en grotere tijdelijke tentoonstellingen te houden. Daarom zal het museum worden uitgebreid aan de kant van de Lammermarkt, door de twee panden waar nu een seksshop is gevestigd te slopen en te herbouwen. Ook zal de illegale overkapping aan de zijde van de Oude Singel worden verwijderd om ruimte voor een terras te creëren.

De kosten van de verbouwing zijn geraamd op 16 miljoen euro, waarvan de gemeente 13,5 miljoen betaalt. De overige 2,5 miljoen zal het museum via fondsenwerving zelf bij elkaar moeten krijgen. Op termijn zal het museum wellicht zelfstandig worden, maar wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) vindt het belangrijk eerst ‘het huis op orde’ te hebben: “Met deze renovatie kan de Lakenhal haar positie versterken en groeiend aantal bezoekers trekken.”

De Lakenhal heeft de afgelopen jaren zo’n achterstand opgelopen op het gebied van collecties en huisvesting, dat het museum dreigde haar museumregistratie kwijt te raken. Lakenhaldirecteur Meta Knol is dan ook blij met het besluit en noemt het ‘een historische kans’, na jaren van stilstand door beperkte financiële middelen. De verbouwing zou in 2017 afgerond moeten worden.

Delen

9 reacties

 1. OK, volk van Leiden, uw gemeente hoeft niet te bezuinigen en de miljoenen mogen alle kanten op vloeien. Geld genoeg. Heeft u ook een wens? Geen probleem, u roept, de gemeente betaalt prompt! Maar wees niet te bescheiden, want dan krijgt u niets. Eis dus miljoenen euro’s.

 2. Illegale overkapping. Dat moet ik eens proberen. Is er ook geld voor de bestrating in grote delen van de Merenwijk eens te vervangen? Op veel plaatsen breek je je nek of stuiter je uit je stoel/zadel. Een goedkoop bordje met de tekst "slecht wegdek" is geen oplossing. Trouwens, die borden zijn nutteloos want je moet wel stekeblind zijn om niet te zien dat je een crossparcours binnenrijdt.

 3. De Lakenhal is misschien wel het mooiste museum van de stad. Het beschikt over een unieke collectie die de geschiedenis en geest van Leiden prachtig weergeeft. Als onderhoud en uitbreiding nodig zijn, dan is het zaak het ijzer te smeden wanneer het heet is. Als dat moment nu is, prima

  De gemeente reserveert in haar coalitie-afspraken voor elk segment in de markt potjes met geld. Dit geld had dan ook onmogelijk naar onderhoud van wegen, jeugdzorg of politietaken gekund. Daar zijn andere potjes voor. Ik ben wel heel blij dat museum Boerhaave -mijn favoriet- het op eigen kracht heeft gered te overleven. Hopelijk komen zij eerdaags weer aan de beurt voor onderhoud

 4. Richt uw verzoeken in drievoud aan de Dienst Geldgenoeg van de Gemeente Leiden ter attentie van de heer Dagobert Duck. U kunt ook terecht aan de balie van het Gemeentelijk Geldpakhuis.

 5. Emma Grammatica op

  Neger de plaatselijke PVV-stemnmers, Bran. Voor sommige mensen bestaat cultuur alleen uit je een stuk in je kraag zuipen, voetbal kijken en K*T roepen.

 6. @Emma. Don’t worry. Maar evenwel dank voor je reactie. Ik voel me af en toe wel eens een roepende in de woestijn temidden van al dat zure sarcasme

 7. Fam. Wittgenstein op

  Wij zijn verheugd over de aanwezigheid van transcendente entiteiten als Emma Gram en Branie, ontstegen aan de banaliteiten van het stoffelijke bestaan en de noodzaak op uitgaven te letten.

Over de auteur

Je bent nu offline