In de jaren '70 en '80 werden ook al pogingen gedaan om het beeld te verplaatsen. Ook toen was de gemeenteraad verdeeld en kwam het er uiteindelijk niet van. (Archieffoto: Emile van Aelst)

Rembrandtbeeld blijft waarschijnlijk staan

De verplaatsing van het Rembrandtbeeld aan de Witte Singel doet de gemoederen in de Leidse politiek hoog oplopen. De VVD wil, net als veel Leidse ondernemers en organisatoren van stadswandelingen, het beeld graag verplaatsen. Business Club Leiden zegde zelfs toe de verplaatsing te willen betalen ter ere van het 125-jarig bestaan. Maar de meeste Leidse partijen zien helemaal niets in het plan, voornamelijk vanwege het historische karakter van de huidige plek. Wethouder Jan-Jaap de Haan (CDA) spreekt namens het college zijn voorkeur uit voor het laten staan van het beeld.

Volgens de voorstanders zijn er twee belangrijke redenen om het beeld te verplaatsen. Zij stellen dat het beeld in de binnenstad, bijvoorbeeld op het Pieterskerkhof, beter tot zijn recht zou komen. Daarnaast vinden zij de huidige plek  moeilijk bereikbaar en onveilig voor de grote groepen toeristen die komen kijken. Tegenstanders vinden de huidige plek echter van historische waarde, en vinden aanpassingen aan het huidige beeld die de veiligheid verbeteren voldoende.

De beslissing over de zaak zal vallen in de gemeenteraad van 24 mei, maar nu al lijkt een meerderheid tegen te gaan stemmen. Alleen Stadspartij Leidens Ontzet en de Partij voor de Dieren zeggen nog te twijfelen, vooral vanwege het veiligheidsargument. Maar zelfs als die twee partijen zich bij de voorstanders (VVD, PvdA, GL) zouden voegen, hebben de tegenstanders (ChristenUnie, CDA, D66, SP) een meerderheid. Het hangt dan af van de keuze van Leefbaar Leiden (LL), en die partij heeft aangegeven sowieso tegen verplaatsing te zijn. Daan Sloos (LL): ‘Iedere Leidenaar met historische besef weet dat het beeld op de huidige plek hoort te staan’.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×