Fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks gaf gistermiddag in de eerste uitzending van Nieuws071 een toelichting op de opruimactie op het water.

Vragen GroenLinks over afval in het water

GroenLinks stelt het college vragen over de grote hoeveelheid afval in de Leidse wateren. Afgelopen woensdag heeft de partij samen met een groot aantal belangstellenden de Leidse grachten ontdaan van tientallen kilo’s afval. De buit bestond grotendeels uit plastic bekers en flessen, die tijdens Koninginnedag in het water terechtgekomen waren. De gemeente heeft de grachten na 30 april wel getracht schoon te maken, maar zette daarvoor aldus GroenLinks pas op 2 mei de schepschuit in. Op dat moment hadden wind en stroming het afval al verspreid over een groter oppervlak, wat het opruimen niet vergemakkelijkte.

Pieter Kos (rechts) in gesprek met Chris de Waard in de studio van Sleutelstad 93.7 FM.

Bovendien meent GroenLinks dat de schepschuit te groot is om afval op lastige plaatsen, zoals tussen aangemeerde boten en in hoeken van kades, weg te halen. De boot is meer geschikt voor het grovere opruimwerk. De partij vraagt het college daarom niet alleen om eerder met de schoonmaakwerkzaamheden te beginnen, maar dat ook met beter geschikt materiaal te doen.

Verder constateert GroenLinks dat plastic afval in het water niet alleen een probleem in de binnenstad vormt, maar dat zich ook buiten de singels allerlei afval in de sloten en grachten verzamelt. Zo liggen er in de sloot aan de Boshuizerkade vaak de nodige plastic flessen in het water. GroenLinks stelt de gemeente voor met de aangrenzende voetbalclubs op zoek te gaan naar een oplossing voor dat afvalprobleem.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×