Vrijheidslezing Frans de Waal ‘Van Aap tot Engel: Bosch, Bonobo’s en Moraliteit zonder God’

Op maandag 4 juni verzorgt de Nederlands-Amerikaanse gedragsbioloog Frans de Waal de jaarlijkse Vrijheidslezing in de Pieterskerk. De titel van die lezing is ‘Van Aap tot Engel: Bosch, Bonobo’s en Moraliteit zonder God.’ De Waal betoogt dat moreel gedrag ouder is dan de mens. Dat is nog steeds geen geaccepteerde gedachte. Op grond van onder meer eigen onderzoek bij mensapen en olifanten toont hij aan dat inlevingsvermogen en gevoel voor rechtvaardigheid niet alleen menselijk zijn. De Waal doet in Atlanta al decennia lang onderzoek naar het gedrag van mensapen. Hij schreef over zijn onderzoek baanbrekende boeken als Chimpanzee Politics en The Age of Empathy. Het blad Time nam hem in 2007 op bij de honderd invloedrijkste mensen van tegenwoordig. De Vrijheidslezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Gemeente Leiden, de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het thema ‘vrijheid’ verwijst naar het motto van de Universiteit: ‘Bolwerk der vrijheid’. Elke spreker geeft hier zijn eigen invulling aan. Vanwege het derde lustrum wordt de lezing dit jaar georganiseerd door het LUMC. De lezing begint om 15.00 uur en is in het Nederlands, maar wordt simultaan in het Engels vertaald. Inschrijving kan via www.lumc.nl/vrijheidslezing.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×