Met behulp van wat knip-en-plakwerk laat SLO-fractievoorzitter Eli de Graaf zien hoe zijn plan voor het beeld van Rembrandt er uit ziet.

Buste Rembrandt wordt niet verplaatst

De buste van Rembrandt op de hoek van de Witte Singel en het Noordeinde blijft staan waar hij al 106 jaar staat. Een voorstel van de VVD om het beeld te verplaatsen naar een meer centrale plek in het centrum kreeg niet voldoende steun in de gemeenteraad. Van de 39 raadsleden stemde er 16 voor en 22 tegen. PvdA-raadslid Tjeerd Scheffer nam geen deel een de stemming, omdat hij als mede-organisator van de jaarlijkse kranslegging tijdens de ‘Nacht van Rembrandt’ (op 14 juli, de geboortedag van de schilder) direct betrokkene is.

Eli de Graaf van de Stadspartij Leiden Ontzet komt, nu de verplaatsing niet doorgaat, met een plan om het beeld om te draaien. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in Nieuws071 op sleutelstad FM.

Opvallende tegenvoorstellen waren er ook. Zo stelde Dick de Vos van de Partij voor de Dieren gekscherend voor om, net als 106 jaar geleden, het beeld naar de rand van de stad te verplaatsen. Naar de Stevenshofpolder. Eli de Graaf van de Stadspartij Leiden Ontzet wil het beeld niet verplaatsen, maar wel omdraaien. “Dan staat Rembrandt niet meer met zijn rug naar de stad. En als we een steiger aanleggen kunnen mensen het beeld vanaf het water goed zien”. De Graaf zegt voor zijn alternatieve plan een meerderheid in de raad te hebben.

Wethouder Jan-Jaap de Haan ziet er niks in. Wel is hij bereid om de verkeerssituatie ter plaatse zo aan te passen dat toeristen en andere bewonderaars meer plek krijgen om op hun gemak van het beeld te genieten. Zonder van hun sokken gereden te worden op het drukke kruispunt.

Overigens staat een ander beroemd Leids beeld niet op zijn historische plek. Het standbeeld van Boerhaave op de kop van de Boerhaavelaan bij de Rijnsburgerweg stond ooit op de plek waar nu de entree naar het Mueum Volkenkunde is. Het wachten is op een partij die…

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×