Leiden moet schrappen in lijst van 186 projecten

De Leidse gemeenteraad staat de komende periode voor de ingewikkelde taak om te schrappen in een lange lijst van maar liefst 186 projecten die na 2015 op de agenda staan. Alles uitvoeren kan niet, onder andere door de crisis. Daarvoor komt de gemeente 220 miljoen euro tekort. Om de raad te helpen bij het beslissen welke projecten er moeten sneuvelen, heeft het college van b&w vier scenario’s uitgewerkt: Afmaken waar men al mee bezig is, alleen wettelijke taken uitvoeren, de stadsvisie uitvoeren en een mix van alles. Het college gaat voor de stadsvisie.

Wethouder Van Woensel gaf de gemeenteraad gisteravond een toelichting op de vier mogelijke scenario’s.

In Leiden gaat het relatief goed. De eerste twee genoemde scenario’s zijn daarom volgens het college niet nodig. Het mix scenario heeft ook niet de voorkeur van het college, omdat daar focus ontbreekt. Uitvoeren van het scenario Stadsvisie is niet pijnloos. Ook dan wordt er flink geschrapt in projecten die de raad aan het hart gaan. Voor dat scenario staan er 106 projecten op een voorlopige ‘niet-lijst’.

Als de gemeenteraad het college volgt in de keuze voor het scenario Stadsvisie heeft dat gevolgen voor onder andere scholen, bedrijventerreinen, en het openbaar groen. Ook de wijkontwikkelingsplannen in Leiden Noord en Zuid-West passen niet in dit scenario. Evenals veel sportfaciliteiten en bijvoorbeeld de ontwikkeling van een jongerencentrum in de Stevenshof. Allemaal zaken waarvan de raad in het verleden heeft besloten dat ze moesten worden uitgevoerd.

Zaken die in dat scenario wel doorgaan zijn alle bereikbaarheidsplannen en de investeringen in de binnenstad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×