Gratis longfunctietest bij het LUMC

Wie dat wil, kan volgende week woensdag bij het LUMC een gratis longfunctietest laten doen. Zo’n test geeft een goed beeld van de longgezondheid. Wereldwijd stijgt het aantal mensen met longziekten. Met name het aantal gevallen van chronisch obstructieve longziekte (COPD), longkanker, astma en tuberculose neemt toe. Veel longziekten zijn te voorkomen of kunnen beter behandeld worden wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden.

De longfunctietest bestaat uit een korte oefening, waarbij de deelnemer door een mondstuk in een apparaat blaast, terwijl er een knijper op de neus geplaatst is. Op die manier wordt de doorgankelijkheid van de luchtwegen gemeten. Als er aanleiding is om de longen verder te onderzoeken, ontvangt de deelnemer een brief met de uitslag, die aan de huisarts voorgelegd kan worden.

Het LUMC organiseert de testdag ter gelegenheid van de wereldspirometriedag, een dag waarop over de hele wereld mensen worden aangemoedigd om hun longfunctie te testen.

Wie deel wil nemen aan de test, kan tussen 09.00 en 12.00 uur of 13.00 en 15.30 uur terecht bij de longpoli.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×