Een van de skeletten; de duimstok ernaast heeft een schaalverdeling in centimeters, foto: PR.

Vroegmiddeleeuwse graven ontdekt

Leidse archeologen zijn tijdens een opgraving in Oegstgeest op twee vroegmiddeleeuwse graven uit de zevende eeuw gestuit. Leider van het onderzoek, Jasper de Bruin, is blij met de ontdekking van de gevonden vrouwenskeletten: “De vondst van begravingen uit deze periode is in West-Nederland zeer bijzonder. De opgravingen, gestart in 2009, hebben tot dusver gegevens opgeleverd over een grote nederzetting, die tussen 500 en 750 na Christus bewoond is geweest. Naast boer waren de toenmalige inwoners ook actief als handelaar en visser. Hoewel veel delen van de nederzetting zijn opgegraven, ontbraken tot dusver sporen van de bewoners zelf. Die zijn nu aangetroffen.” De vrouwen waren volwassen en zijn bijgezet in een kuil. Er werden ook restanten van bronzen sieraden gevonden en een kralensnoer, gemaakt van 71 kralen van glas, natuursteen en barnsteen, welke nog mooi intact is gebleven. Naast de twee vrouwengraven werden ook drie hondenskeletten gevonden, die mogelijk als huisdieren zijn mee begraven.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×