Schoolgebouw Hoge Morsweg beschermd gemeentelijk monument

Op advies van de Monumentenselectiecommissie, heeft het college het voormalige schoolgebouw met onderwijzerswoning aan Hoge Morsweg 115-117 aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. Het pand is ontworpen door W.C. Mulder en stamt uit 1879. Het exterieur van de school en de woning is in hoofdopzet en hoofdvorm nog goed herkenbaar.

Typologisch is de school van belang, omdat het een dwarspand is, met de entree in de lange voorgevel. Zo’n ontwerp is typisch voor schoolgebouwen uit de periode 1860-1880. Dat zowel de school als de bijbehorende onderwijzerswoning bewaard gebleven zijn is bijzonder, omdat in Leiden weinig van deze combinaties bewaard zijn gebleven. 

Het pand heeft een beeldbepalende ligging aan de uitvalroute langs de Rijn in het voormalige grensgebied tussen Leiden en Oegstgeest, en diende als centrumschool. Dat betekende dat leerlingen een kleine bijdrage moesten betalen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×