De lezing wordt gehouden bij de Singelpark Design Expo in de tuin van Museum Volkenkunde (ingang Morspoort). Op de foto (circa 1900) de sociëteit van Musis Sacrum, een muziektempel die tot 1928 in het Plantsoen aan de Zoeterwoudsesingel stond. (Foto: PR).

Stadshistoricus Cor Smit over historie Leidse singels

Morgenmiddag geeft stadshistoricus Cor Smit een lezing over de historie van de Leidse singels. Wandelen en varen langs de Leidse singels is een ontdekkingstocht langs ruim 600 jaar stadshistorie. Nergens in de stad zijn de roemruchte episodes uit de Leidse geschiedenis zo duidelijk terug te vinden als langs de zes kilometer lange verdedigingswerken. Morgen, zaterdag 14 juli om 13.00 uur, kan iedereen de lezing over de ontwikkeling van dit grootste stadsverdedigingswerk van Europa gratis bijwonen in de tuin van Museum Volkenkunde.

Cor Smit vertelt op de radio over de Leidse singels, het singelpark en zijn lezing.

Cor Smit selecteerde een veertigtal mooie tekeningen en foto’s die op een groot doek naast het museum te bekijken zijn. Ze vertellen de geschiedenis van stadsmuren, muurtorens, waterpoorten en bolwerken. Van buitenplaatsen, promenades, parken en begraafplaatsen. Maar ook van eigentijdse geschiedenis: van Nieuw Leyden tot Meelfabriek, van Schemerstad tot Singelloop.

Meedenken over het Singelpark
Met de komst van het Singelpark wordt een 21e-eeuws hoofdstuk aan de rijke geschiedenis van de singels toegevoegd. Op zondag 15 juli om 14.00 uur geeft architect Ronald Knappers, voorzitter van het Rijnlands Architectuur Platform, een toelichting op de plannen die zijn ingediend voor het park door zes internationale bureaus voor landschapsarchitectuur.

Vrijdag 13 juli 16.00 uur vindt de tweede feedbacksessie plaats van Stadslab Leiden in het Paviljoen van Museum Volkenkunde. In deze interactieve sessie kunt u uw mening geven over de gepresenteerde plannen voor het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland. Stadslab verzamelt de reacties op de plannen voor het Singelpark verwerkt ze in een advies aan de gemeente Leiden.

De toegang voor lezing, inleiding en feedbacksessie is gratis. De Singelpark Design Expo is te bezoeken tot en met 9 september op werkdagen van 8.00 tot 18.00 uur en in weekeinden van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.singelpark.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×