Dierentehuis Stevenshage vangt jaarlijks ongeveer 1000 dieren op. Voornamelijk honden en katten, maar ook steeds meer andere dieren zoals vogels en knaagdieren. (Foto: Gerry van Bakel).

Duizend dieren per jaar wachten op een baasje

Drie katten per dag komen er binnen bij het Leidse dierasiel aan de Kenauweg.  Elk jaar vangt het asiel zo’n duizend dieren op. Beheerder Leen Gottschal zit al 31 jaar in het vak, maar zou het liefst werkloos zijn. “Je moet wat eelt op je ziel krijgen. Het is hard werken en soms beslis je over leven en dood. Maar je ziet ook elke dag mensen blij naar huis gaan met een nieuw huisdier.”

Gerry van Bakel ging voor Sleutelstad langs bij het dierenasiel in de Stevenshof en sprak daar met beheerder Leen Gottschal.

De zomervakantie is altijd een drukke tijd. Meer dieren, minder mensen die een dier komen halen en ook veel vrijwilligers gaan op vakantie. Wie wel een nieuw hond of kat in huis wil halen kan elke dag tussen 13.00 en 16.00 uur terecht. Helemaal zelf uitzoeken is er niet bij al mag je wel een voorkeur aangeven. “Wij kijken welk dier bij de mensen past. Voor ons staat het welzijn van het dier voorop. We zijn geen bibliotheek. We willen onze honden en katten liever niet terugzien.”

De jaarlijkse collecte bracht drieduizend euro minder op. Maar het asiel heeft ook andere bronnen van inkomsten. Mensen adopteren een honden- of kattenhok. Brengen schoonmaakmiddelen en dierenvoeding. Ook krijgt het asiel subsidie van de gemeente. “Ik zou willen dat sommige mensen wat meer zouden nadenken voordat ze een huisdier nemen. Laat je goed informeren voordat je een kat of een hond aanschaft. Die schattige puppies en kittens worden groot.”

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×