Groen licht voor nieuwbouw Lorentzhof

De Raad van State heeft woensdagmorgen groen licht gegeven voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum Lorentzhof in de Burgemeester- en Professorenwijk in Leiden. Omwonenden waren het niet eens met de nieuwbouwplannen, maar het zorgcentrum kan eindelijk, na jarenlang te hebben moeten wachten, beginnen met de nieuwbouw.

De gemeenteraad gaf in november 2009 al toestemming voor de nieuwbouw van woonzorgcentrum de Lorentzhof en het aangrenzende internaat Ipse de Bruggen. Toen de plannen echter bekend werden, trokken de omwonenden aan de bel. Er was niet voldoende naar hun geluisterd, doordat de gemeente een inspraakronde had overgeslagen. De kritiek van Leidenaren was vooral gericht op de massaliteit van de nieuwbouwplannen, zo was de buurt bang voor extra verkeersoverlast en aantasting van het stadsgezicht en waren zij het niet eens met de extra 120 appartementen en de parkeergarage die in het bestemmingsplan waren meegenomen.

De nieuwbouwplannen van Gemeente Leiden voor het woonzorgcentrum werden zo enkele jaren tegenhouden door een groep buurtbewoners. De Leidenaren vinden het complex te massaal en de daarbij horende bezwaarprocedures leverden drie jaar vertraging op. Dinsdag 20 maart 2012 stonden de partijen tegenover elkaar in een bodemprocedure in Den Haag, waar de Raad van State oordeelde dat het zorgcentrum kon beginnen met de nieuwbouw.

De uitspraak van de Raad van State is goed nieuws voor de bewoners en het personeel van woonzorgcentrum Lorentzhof. Doordat de nieuwbouw telkens werd uitgesteld, kampte het gebouw de laatste jaren met lekkages en was de beschikbare ruimte eigenlijk te klein om in te wonen en te werken.

Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) is tevreden. “Ik ben blij dat de gemeente, Libertas Leiden, Ons Doel en Ipse de Bruggen nu eindelijk aan de slag kunnen voor de bewoners van zorgcentrum Lorentzhof en de jongeren die opgevangen worden in Ipse de Bruggen, het orthopedagogiesch centrum aan de Zoeterwoudsesingel. Dat is hard nodig. Ik hoop dat alle betrokkenen, ook de omwonenden, met mij aan tafel gaan zitten om te kijken hoe we de plannen definitief gaan uitwerken en realiseren!”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×