Ook op een spandoek aan de gevel van Breestraat 68 vraagt Van Rossum aandacht voor de sloopplannen van de gemeente. (Foto: Chris de Waard).

Kadowinkel Het Steentje blijft vechten voor bestaan

Al jaren strijdt Amina van Rossum voor haar kadowinkel aan de Breestraat 68. Eerst voerde ze een jarenlange strijd met de verzekering over enorme lekkages vanuit het naastgelegen LVC, nu gaat het om het behoud van haar monumentale winkelpand. Het rijksmonument wordt als het aan de gemeente ligt gesloopt om plaats te maken voor een extra winkelsteeg die de Breestraat moet verbinden met de Aalmarkt. “Onzin”, zo vindt Van Rossum: “Op 20 meter van onze winkel is al een steeg”.

Chris de Waard sprak met Amina, man Joost en klant Tjalling. Die laatste kwam speciaal terug van vakantie om de oproep van de Van Rossum’s kracht bij te zetten. “Belachelijk”, zo noemt hij het plan voor een extra steeg: “Die komt vol te staan met lege winkels die te huur staan. Er is helemaal geen vraag naar extra winkelruimte”.

Amina voert haar strijd niet alleen. Erfpachtvereniging Heemschut, de Stichting Aalmarkt en de Vereniging Oud Leyden hebben ook bezwaar gemaakt tegen de sloop en een petitie voor het behoud van het pand is al door circa 2000 mensen ondertekend. Aanstaande maandag loopt de termijn af waarop bezwaar gemaakt kan worden. Van Rossum start samen met trouwe klanten een slotoffensief  in de hoop zoveel mogelijk mensen ertoe te bewegen om ook bezwaar te maken tegen de sloop van het 18e eeuwse Rijksmonument. Onder andere via de Facebook-pagina ‘Red Breestraat 68‘.

steentje_klein.jpg

Amina van Rossum zegt niet tegen de Aalmarktplannen te zijn. Wel strijdt ze voor het behoud van haar monumentale pand. Een veel beter idee is volgens haar een ouder plan, waarbij er een onderdoorgang wordt gemaakt tussen de Breestraat en de Aalmarkt. Op de plek waar nu nog het LVC is gevestigd.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×