LUMC onderzoekt omkeerbaarheid dementie

Het LUMC onderzoekt de komende tien jaar de effecten van medicijnen voor hart- en vaatpatiënten op dementie. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een nieuwe digitale MRI-scanner. Het LUMC is het eerste ziekenhuis in Nederland die daarover beschikt. Het LUMC en het AMC werken samen in het Rembrandt Instituut dat wetenschappelijk onderzoek doet naar hart- en vaatziekten. Prof. Mark van Buchem, hoofd Neuroradiologie van het LUMC in Leiden, zegt dat er aanwijzingen zijn dat een achteruitgang van de hersenfuncties als gevolg van hart- en vaatziekten in bepaalde gevallen teruggedraaid kan worden.

Beluister hier het interview met Prof. Mark van Buchem, hoofd Neuroradiologie van het LUMC.

Van Buchem: “Bij hartfalen pompt het hart bijvoorbeeld minder bloed naar de hersenen, waardoor hersencellen minder zuurstof krijgen. Dat kan leiden tot een verminderde functie zonder dat de hersencellen verloren gaan. Als je de hartfunctie verbetert, komt er weer meer zuurstof naar de hersenen en kunnen de hersencellen weer beter gaan functioneren. Zo zou je mogelijk patiënten met dementie kunnen helpen met medicatie tegen hartfalen. We willen dat nu verder onderzoeken”.

De nieuwe digitale MRI-scanner legt alles in een keer vast zodat het hart, de aorta, de nekvaten en de hersenen meteen zichtbaar zijn, waardoor onderzoekers sneller kunnen meten wat voor invloed dit kan hebben op de hersenen.

Alzheimer en andere vormen van dementie zijn een groeiend probleem in Nederland. Er wordt verwacht dat het aantal mensen met Alzheimer de komende veertig jaar tot een half miljoen toeneemt. Het betekent dat de kosten ook zullen verdubbelen tot 15 miljard euro per jaar.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×