Krakers Boerhaavelaan 1 rekenen zich te vroeg rijk

In het fraaie Houtkwartier staat een kast van een huis dat al bijna 10 jaar leeg staat. Reden genoeg voor krakers om de karakteristieke villa Boerhaavelaan 1 te betrekken. De nieuwe bewoners van het vrijstaande huis deelden op straat een pamflet uit, waarin zij enthousiast vertellen over hun plannen met huis: de krakers willen een houtbewerkingsruimte en een projectruimte voor lokale kunstenaars realiseren in het pand. De krakers dachten hiermee weg te komen omdat de agenten geen breekschade had vastgesteld toen zij een kijkje kwamen nemen. Hier denkt de eigenaar echter anders over, aldus Proper Makelaardij, dat Boerhaavelaan 1 probeert te verkopen: “Die krakers moeten daar zo snel mogelijk weg!”

Het gebouw, vroeger vrouwenopvanghuis Rosa Manus, is in eigendom bij Stichting Sint Maarten, een eeuwenoude Rooms-katholieke organisatie waarvan bekend is dat zij onder andere wees-en oudeliedenhuizen heeft gesticht. Het gebouw aan de Boerhaavelaan staat echter al bijna een decennium leeg. Maar toen was daar de huizenfee, althans, die vergelijking maken de krakers zelf. “Wij geloven dat de gemeente geen belang heeft bij leegstand van dit gebouw, waar geen concrete plannen voor bestaan. Wij willen bijdragen aan de ontwikkeling van de stad en de leefbaarheid.”

Proper Makelaardij heeft echter een andere toekomst in gedachten. Het monumentale pand staat inmiddels een paar maanden te koop en er zijn geïnteresseerden. Het heeft even geduurd voordat Boerhaavelaan 1 beschikbaar werd voor de woningmarkt, maar dat had te maken met het bestemmingsplan Leiden Noordwest. Nu er weer gewoond mag worden in het pand, zijn er ook mensen die een bod willen uitbrengen. De krakers dachten een pand succesvol te hebben gekraakt, maar zullen op korte termijn toch weer een andere slaapplek moeten zoeken.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×