Leidse bioloog leidt expeditie op Borneo

De Leidse bioloog Menno Schilthuizen leidt van 10 tot en met 25 september een interessante expeditie op het eiland Borneo. Er gaan veertig onderzoekers van de Maleisische natuurbeschermingsorganisatie Sabah Parks en Naturalis Biodiversity Center mee naar de Kinabalu-berg, waar duizenden soorten planten en dieren leven, die nergens anders ter wereld voorkomen. “Het is voor het eerst dat zo’n uitgebreide expeditie naar Borneo gaat om de evolutie van dit soortenrijke gebied te onderzoeken,” aldus Schilthuizen, “We treden hiermee in de voetsporen van Alfred Russel Wallace, die op Borneo een eerste verkennende versie van een evolutietheorie formuleerde.” De voorbereidingen, de expeditie zelf en het DNA-werk zijn op de voet te volgen via het weblog op www.naturalis.nl

Schilthuizen kijkt uit naar de samenwerking met de Maleisische onderzoekers. “We zijn vereerd dat we op de Kinabalu-berg mogen komen werken, al jaren een zorgvuldig beschermd natuurgebied. De collega’s van Sabah Parks hebben veel kennis van de lokale soorten, hun leefomgeving en de geschiedenis van het gebied. Naturalis heeft expertise in taxonomie en een modern geoutilleerd DNA-laboratorium. Samen kunnen we een goed inzicht krijgen in de geschiedenis van de evolutie op Borneo. Dit is niet alleen belangrijk voor de bescherming en de toekomst van dit unieke natuurgebied. Het kan ook als voorbeeld dienen voor andere soortgelijke gebieden in de wereld.”

Halverwege 2013 zullen de resultaten leiden tot een gezamenlijke wetenschappelijke publicatie.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×