College reageert op vragen PvdA over verkamering

Het college komt met antwoorden op de schriftelijke vragen die PvdA-raadslid Roelof van Laar heeft gesteld over verkamering en overlast. Het college legt uit dat het inmiddels is gestart met het project ‘Veilige Kamerverhuur’, maar dat het niet mogelijk is om alle overlast door verkamering te voorkomen. Naast de huidige controles zal de gemeente actief reageren op klachten uit de buurt en waar mogelijk handhavend optreden. De panden aan de Morsweg en de Morskade behouden hun aandacht.

De gemeente wil dat kamerverhuur veilig en goed plaatsvindt. Het project Veilige Kamerverhuur ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van kamerbewoning. Inmiddels is het project gestart, er heeft een brede inventarisatie plaats gevonden in samenwerking met de politie en de brandweer en er is gezamenlijk een werkwijze bepaald. Dit heeft geleid tot een lijst van 25 panden waarvan de eigenaren zijn aangeschreven.

De Leidse PvdA is benaderd door bewoners van de Mors die bezorgd zijn over de aanstaande verkamering van het pand aan de Morsweg 83. De eigenaar van dit pand heeft een onttrekkingsvergunning aangevraagd en gekregen. Volgens het College is er een positieve beoordeling afgegeven omdat het bestemmingsplan nu ruimte biedt voor kamerverhuur en het woon- en leefmilieu in de buurt voldoende scoort.

Roelof van Laar (PvdA): Vorig jaar zijn de regels om een appartement te verkameren opgerekt. Een wenselijk gevolg is dat het nu mogelijk is om huizen samen te voegen, maar er zijn ook onwenselijke gevolgen. De gemeente moet zich afvragen of zij wel het goede besluit heeft genomen. Verkamering kan voor een hoop overlast zorgen, zo blijkt ook uit de vele meldingen die zijn binnengekomen op ons meldpunt. Ik hoop volgende week een rapportage aan te bieden met daarin alle klachten, toch weer een nieuwe bron van informatie voor de gemeente.”

De gemeente heeft te weinig mogelijkheden om alle vervelende gevolgen van verkamering te voorkomen. Een bestemmingsplan regelt bijvoorbeeld niet welke mensen gebruik mogen maken van een pand. Een beperking op basis van leeftijd, beroep, sexe, nationaliteit, etnische achtergrond et cetera is in strijd met het verbod op discriminatie. Van Laar: “Een ontrekkingsverguning tegenhouden gaat lastig, hiervoor is er te weinig weigeringsgrond.” Het project Kamerverhuur ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van kamerbewoning, maar kan overlast en andere negatieve effecten niet altijd voorkomen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×