Weekend van de Wetenschap bij Boerhaave

Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober vindt bij Museum Boerhaave het Weekend van de Wetenschap plaats. Het thema is dit jaar ‘Helden’. Op zaterdag zijn Jeroen Huijben en Jetze Zoethout, de twee Nederlandse gouden medaillewinnaars van de afgelopen Internationale Wiskunde Olympiade, aanwezig. Bezoekers krijgen op zondag de kans om kennis te maken met astronaut André Kuipers. Zaterdag staat Museum Boerhaave in het teken van de wiskunde. Er is dan een vrolijk programma dat voor iedereen begrijpelijk is, ook voor wie nog nooit van pi of de stelling van Pythagoras gehoord heeft.

Wetenschapper en wiskundemeisje dr. Ionica Smeets vertelt om 11.00 uur over alledaagse verschijnselen en legt uit hoe de wiskunde helpt deze te verklaren. De Olympiade deelnemers blikken terug op de wedstrijd, die twee gouden medailles en drie bronzen plakken opleverde. Ook is er ruimte voor het stellen van vragen. Hoogtepunt is een wedstrijd met alle aanwezigen.

Dr. Steven Wepster van de Universiteit Utrecht, sluit om 15.00 uur af met een lezing over Simon Stevin (1548-1620), toegepast wiskundige, natuurkundige en ingenieur, wiens werk is terug te vinden in Museum Boerhaave. Bezoekers kunnen ook de nieuwe Wiskunderoute volgen, een handen-uit-de-mouwen-rondgang door het museum met anekdotes en historische weetjes over wiskundige voorwerpen. Aanmelden voor deze dag is niet nodig.

Prof. dr. Jos van der Broek van de Universiteit Leiden start zondag om 10.30 uur met een  kindercollege over de spannende ontdekkingsreizen van zijn onverschrokken helden Charles Darwin (1809-1882) en Maria Sibylla Merian (1647-1717). Met veel bloed, zweet, tranen en een flesje rum. Vooraf aanmelden voor dit college is niet nodig.

Zondagmiddag om 15.00 uur geeft André Kuipers in Museum Boerhaave een lezing over zijn ervaringen tijdens de missie naar ruimtestation ISS. Kuipers vertelt aan de hand van prachtige beelden over de raketvlucht en het leven en werk aan boord. Met 193 dagen heeft hij de langste ruimtemissie op zijn naam staan van alle Europese ruimtevaarders. Hij gaat in op de wetenschappelijke experimenten die hij tijdens zijn ruimtereis heeft uitgevoerd. De bezoekers kunnen na afloop van Kuipers’ verhaal de sterrenkundige collectie van Museum Boerhaave bewonderen, waaronder maansteentjes van de Apollo 11 en 17.  Reserveren voor de ontmoeting met Kuipers is verplicht. Dit kan via www.museumboerhaave.nl. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is de toegang tot het museum gratis.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×