Alternatief sportplan: "Geen sloop Vijf Meihal en -bad, overdek de Vliet"

“Het slopen van de Vijf Meihal en het Vijf Meibad is niet nodig. Uitbreiden van de bestaande hal richting het zwembad in combinatie met het overdekken van zwembad De Vliet is vele miljoenen goedkoper en lost ook alle problemen van de sportverenigingen op”. Sportbestuurder Jan Duivesteijn werkte zo’n plan uit en presenteerde het afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de Leidse Sportfederatie (LSF), waar sportverenigingen input konden leveren voor het advies dat de LSF uit gaat brengen op de Sportnota van de gemeente Leiden.

Chris de Waard in gesprek met sportbestuurder Jan Duivesteijn over zijn alternatieve plannen.

Het plan van Duivesteijn is een reactie op de plannen van sportwethouder De Wit om beide complexen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. De geraamde kosten liggen rond de 20 miljoen euro. Een van de redenen daarvoor is dat het vijfentwintigmeterbad van het Vijf Meibad te klein is voor waterpolowedstrijden. Het voldoet niet aan de internationale normen, waardoor de waterpoloërs hun thuiswedstrijden in Katwijk moeten spelen.

Het overkappen van het vijftigmeterbad van zwembad de Vliet is volgens Duivestijn een goed alternatief. Daarmee wordt de Vliet geschikt voor internationale waterpolowedstrijden. Bovendien kan het zwembad dan het hele jaar gebruikt worden. Ook door recreanten die dan niet meer terecht kunnen in het Vijf Meibad. Dat wordt dan het exclusieve domein van de sportverenigingen die het bad in eigen exploitatie zouden moeten nemen. Groot voordeel voor de clubs is daarbij dat ze op normale tijden kunnen trainen.

Zwembad de Vliet zou in de plannen van Duivesteijn grote schuifdeuren krijgen die in de zomer open gezet kunnen worden. Zo kan het gazon bij het zwembad ook gewoon in gebruik blijven.

Naast de ideeën over de Vliet en het Vijf Meibad opperde Duivesteijn ook een alternatief voor de Vijf Meihal. “Wanneer je de ruimte tussen de hal en het bad dicht bouwt, komt er meer ruimte voor nieuwe tribunes. De bestaande kantine kan dan voor beide accommodaties gebruikt worden.”

Wat er met zijn voorstellen gebeurt, weet Duivesteijn niet. “Ik kreeg tijdens de bijeenkomst wel wat bijval van andere verenigingen, maar bij de LSF gingen de handen gingen niet meteen op elkaar. Ze bekijken het verder maar”.

Duivesteijn is al decennia betrokken bij de sport in Leiden. Onder meer in de jaren zeventig als raadslid voor de PvdA en later bij de Leidse Sportstichting, het huidige Sportbedrijf Leiden.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×